Produkty

Astvit to nawóz nowej generacji

Dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym, do wszystkich roślin bez wyjątku, dla amatorów i profesjonalistów. Systematyczne nawożenie roślin Astvitem istotnie wzmacnia ich odporność na choroby i szkodliwe owady, poprawia jakość plonów, przyspiesza i wydłuża kwitnienie roślin. Im dłużej stosowany jest Astvit tym bardziej poprawia się jakość gleby. Warunkiem uzyskania powyższych efektów jest stosowanie odpowiedniej agrotechniki a także całkowita rezygnacja z używania sztucznych środków ochrony roślin oraz sztucznych i mineralnych nawozów, ponieważ one osłabiają mikroorganizmy Astvitu. Skuteczność nawozu potwierdzają opinie użytkowników, w tym rolników konwencjonalnych.

Bionisor - nawozy Astvit, nawozy ekologiczne, ukorzeniacz, mikroelementy

Stosowanie

Astvit stosuje się w uprawie ozdobnych roślin domowych i balkonowych, w ogrodach przydomowych, a także w rolnictwie, sadownictwie, szkółkarstwie, w parkach, na terenach rekreacyjnych, czy na boiskach sportowych.

Przykładowe zastosowanie Astvitu:

  1. Zaprawianie nasion przed siewem.
  2. Zaprawianie korzeni przed sadzeniem roślin.
  3. Nawożenie roślin.
  4. Wspomaganie odporności roślin na choroby.
  5. Wspomaganie odporności roslin na insekty.
  6. Wspomaganie odporności roślin na przymrozki do – 8oC.
  7. Wspomaganie usuwania glonów z oczek wodnych.
  8. Wspomaganie ukorzeniania roślin.
  9. Wspomaganie regenerowania roślin, w tym trawników.
  10. Usztywnianie łodyg roślin
  11. Wspomaganie przyspieszania i wydłużania kwitnienia roślin.
  12. Wytwarzanie próchnicy w glebie – mikroorganizmy Astvitu póchnicują substancję organiczną w glebie.
  13. Ograniczanie strat azotu z obornika.
  14. Wspomaganie bezzapachowego kompostowania resztek roślinnych – systematyczne podlewanie kompostownika Astvitem płynnym uruchamia procesy próchnicowania odpadów i nie powstają odory.
  15. Wspomaganie likwidowania odorów z toalet, odchodów zwierzęcych, obornika, kompostowników – mikroorganizmy z Astvitu poprzez uruchomienie procesów próchnicowania nie dupuszczają do gnicia i butwienia, a tym samym nie dopuszczają do powstawania nieprzyjemnych gazów.
  16. Nawożenie w hydroponice – zastępuje sztuczne pożywki hydroponiczne w bezglebowej uprawie roślin.
Bionisor - kwiaty, zdrowa żywność, zdrowe owoce, zdrowe warzywa, środki biologiczne

Zalety stosowania

  • Nie ma żadnego okresu karencji. Rośliny jadalne zaraz po oprysku można umyć i zjeść.
  • Mikroorganizmy zasiedlające Astvit świetnie dokarmiają rośliny udostępniając im w ciągu sezonu wegetacyjnego tym więcej składników pokarmowych im podłoże jest żyźniejsze. Rośliny otrzymują w ten sposób nawet wielokrotnie więcej składników niż wynosi ilość wprowadzana z zastosowaną dawką nawozu.
  • Rośliny systematycznie nawożone wyłącznie Astvitem już po kilku tygodniach stają się dorodne i mają wzmocnioną odporność na choroby i szkodliwe owady.
  • Mikroorganizmy Astvitu przetwarzają resztki pożniwne na strukturotwórczą próchnicę i w wyniku tego spulchniają glebę, łagodnie ją odkwaszają, zwiększają jej pojemność wodną i sorbcyjną wymienną. Gleba traktowana Astvitem poprawia właściwość próchniczną i zaczyna inaczej pachnieć.
  • Astvit uzupełnia oraz zastępuje obornik i inne nawozy organiczne.
  • W wyniku stosowania Astvitu poprawia się ukorzenianie roślin.
  • Nie jest szkodliwy dla pszczół i innych owadów pożytecznych.
  • Umożliwia uprawę roślin na najsłabszych glebach, uważanych do tej pory za nieużytki.
  • Systematycznie stosowany zwiększa odporność roślin na niekorzystne warunki atmosferyczne.

* – opracowano opierając się na informacjach zawartych w:

  1. „Naturalna uprawa roślin i naturalne rolnictwo przy użyciu Astvitu tj. żywej pożywki hydroponicznej” Olgierd Nowosielski, prof. emeryt. Instytutu Warzywnictwa, pracownik naukowy Katedry Chemii Rolnej SGGW do 1963 r., organizator i kierownik zakładu nawożenia Instytutu Warzywnictwa w latach 1963-2000.
  2. „Uprawa roślin bez chemii – przy użyciu wyłącznie naturalnej pożywki Astvit z olbrzymią ilością pożytecznych mikroorganizmów.” prof. dr hab. O. Nowosielski, Instytut Warzywnictwa i WSEH Skierniewice